A Komárom-Esztergom Vármegyei Építész Kamara

Az esztergomi Balassa Bálint Múzeum felújítás alatt álló épületeinek megtekintése

2023. június 01-én 16:00 órától szervezett épületlátogatásunkon a közeledő átadás előtt megtekinthették az érdeklődők az MNM esztergomi Balassa Bálint Múzeum kiállítótermeit és raktárhelyiségeit magába foglaló felújítás alatt álló épületét.

A nagyszabású felújítás lényege, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum részeként működő esztergomi Balassa Bálint Múzeum – a kulturális örökség részét képző – épülete megóvásra kerüljön és a nagyközönség számára látogathatóvá váljon.

Az esztergomi Balassa Bálint Múzeum kiállítótermeinek és raktárhelyiségeinek a Pázmány Péter u. 13-as ház ad otthont. Az egykori érsekség területén álló „Víziváros” régi főutcájában középkori alapú házak állnak. A 13-as számú emeletes barokk stílusú épület volt Esztergom vármegye régi székháza. Feltehetően még Keresztély Ágost esztergomi érsek emeltette középkori alapokra a díszes épületet a város visszafoglalása után. A kisebb palota 1714 és 1805 között szolgálta az esztergomi érsek főispánsága alatt a vármegye céljait. Az épület felújítása már évek óta esedékes.

Cél, az épületek helyreállítása, valamint a múzeumi, képzési – oktatási, kulturális funkciók feltételeinek biztosítása, kiépítése volt.

A kulturális örökség megőrzése és hasznosítása által a felújítás hozzájárul a helyi lakosság életszínvonalának emeléséhez és oktatási lehetőségeinek kibővítéséhez. Erősödik a helyi kulturális örökség iránti tudatosság, a fiatalok ismeretei bővülnek, a környezetük iránti elkötelezettségük erősödik, helyi aktivitásuk növekszik.