A Komárom-Esztergom Vármegyei Építész Kamara

„Az Év Háza Komárom-Esztergom Megyében” Ünnepélyes díjátadó 2021. október 21-én

A KEM Építész Kamara évről-évre meghirdeti „Az Év Háza Komárom-Esztergom Megyében” pályázatot, melynek díjkiosztására és a pályaművekből rendezett kiállításra októberben, az Építészet Hónapjában kerül sor. A program helyszínéül többnyire olyan épületeket választunk, amelyek maguk is díjazottak voltak korábban. Így esett a választás 2021-ben az esztergomi Kapcsolatok Házára, amely 2019-ben „Év Háza” díjas volt, tervezője pedig Borosházi Tamás.

Szerencsés egybeesés volt, hogy a helyszínek közelsége miatt programba tudtuk iktatni a Mária Valéria 20. Hídtörténeti Kiállítást is.

Itt Nagy Fruzsina az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte a megjelent közel 50 építészt, majd pedig Besey László okl. építőmérnök tartott érdekes előadást a Híd történetéről megemlékezve azokról a kollegákról is, akik sokat tettek a Híd újjáépítéséért.

Ezt követően a program a Kapcsolatok Házában folytatódott, ahol először Markos Anikó a KEM Építész Kamara elnöke, majd Philipp Frigyes Esztergom város főépítésze köszöntötte a megjelenteket.

A Pályázat eredményét Bálint Imre DLA, a zsűri elnöke ismertette. Elmondta, hogy idén sem kategóriánként értékelték a pályaműveket, hanem összességében. A benyújtott 14 pályamű közül 3 db Év Háza díjat, 3 pedig Dicséretet kapott.

„Év Háza Komárom-Esztergom Megyében” Díjban részesült:

  • Kerektavi Természetház, Esztergom
    Tervező: Somody Zsolt
    Építész munkatárs: Éberhardt-Csapó Kata, Lux Éva
  • Kétlakásos lakóépület, Tatabánya
    Tervező: Ambrus Balázs
    Építész munkatárs: Szentgyörgyi Árpád
  • Szent Imre Óvoda, Komárom
    Tervező: Markos Anikó
    Építész munkatárs: Rigó Péter

„Év Háza Komárom Esztergom Megyében” Dicséretben részesült:

  • Mini Bölcsőde, Mogyorósbánya
    Tervező: Máté Edina
    Építész munkatárs: Horváth Bálint
  • Öreg Halász Étterem és Fogadó, Tát
    Tervező: Schön Csaba
  • 4 lakásos társasház, Tatabánya-Bánhida
    Tervező: Csőre Imre

A Díjkiosztás után még meglepetésként Markos Anikó két nagyformátumú kollégát köszöntött egy-egy oklevéllel, akik sokat tesznek Esztergom Városért, az építészet presztízséért, személyük, munkásságuk példaértékű. A köszöntésre az adott alkalmat, hogy Éber Károly idén töltötte be a 80., Besey László pedig a 70. életévét.

A megható pillanatok után Borosházi Tamás építésztervező ismertette a Kapcsolatok Háza épületének történetét, a felújítás folyamatát, majd pedig közösen bejárták az épületet.

A rendezvény kötetlen, baráti beszélgetéssel zárult.

A Kiállítás október 26-ig volt megtekinthető Esztergomban, majd november 2-től Tatabányán a Kormányhivatalban látható.

A díjazott pályaművek tablói képgalériánkban, ide kattintva megtekinthetők.

Néhány fotó az eseményről (forrás: Hock Anikó, és KEM ÉK):