A Komárom-Esztergom Vármegyei Építész Kamara

Dankó Kristóf „Az Év Főépítésze”

Az Országos Főépítészi Kollégium az idén huszonegyedik alkalommal adta át „Az Év Főépítésze” Díjat.

A megtisztelő elismerésben ez évben Dankó Kristóf, Dorog, Nyergesújfalu, Tokod és Kesztölc főépítésze, a Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara aktív szakmagyakorlója és Elnökségének tagja részesült.

Dankó Kristóf vallja, hogy „az alázat, az alkotói szabadság és a kommunikáció azok a hívószavak, amelyek megléte és helyes alkalmazása elengedhetetlen, ha valaki profivá szeretne válni a szakmájában.”

Dorog városának 2008-óta főépítésze és az azóta eltelt időben, munkásságának köszönhetően, aktív és elismert személye lett a város életének.

A városban 2008-óta látványos a változás, megújultak közintézmények, egész utcasorok, elkészült az Agora és az egykori bányászváros mára harmonikus, természetes színekkel teli városképet mutat, ahol az ott lakók jól érzik magukat, nem megfeledkezve a város múltjáról.

Az örökségvezérelt városfejlesztés koncepciójának része a bányászváros értékeinek tematikus számbavétele, azok megmentése, felújítása, újragondolása. Ebbe az együtt gondolkodásba Dankó Kristóf a jövő generációit, a gyerekeket és a fiatalokat is bevonja. A vizuális nevelést rendkívül fontosnak tartja és szívén viseli, rendszeresek a diáknapokon való előadásai Dorog építészetéről. Közvetlen, jó hangulatú előadásaival közvetíti az építészet és a városkép fontosságát.

2014-ben jelent meg könyve Dorog védett építészeti alkotásairól, amely a városban a közgondolkodás, építészeti tudatformálás eszközévé vált.

Javaslatára és ajánlására került be a megyei értéktárba – 1938-ban az Eucharisztikus Világkongresszus dorogi eseményére készült, Gáthy Zoltán akkori főépítész által tervezett – Szénoltár.

Dankó Kristóf főépítészi tevékenysége mellett sikeres, elismert tervező is. Egyedi, kortárs hangulatú épületei az évente meghirdetett „Az Év Háza Komárom-Esztergom Megyében” pályázaton számtalan elismerést kaptak, de két alkalommal nyert az Év Homlokzata országos pályázaton is.

Sokszínű, sokoldalú, kreatív főépítészi tevékenységének, továbbá Dorog városban a fiatalokkal végzett példaértékű közös munkájának elismeréseként érdemelte ki „Az Év Főépítésze” Díjat.

 

Szívből gratulálunk!