A Komárom-Esztergom Vármegyei Építész Kamara

Tájékoztatás jogosultságokról

Tisztelt Kollegina!
Tisztelt Kollega!

Az elmúlt időszakban több alkalommal fordult Kamaránkhoz a Hatóság jogosulatlan építész tervezői tevékenység ügyében. Ez esetekben jogszabályi kötelezettségünk eljárni a Kollegákkal szemben.

Kiemelnénk, hogy leggyakoribb az É3-as Kollégák jogosulatlan tevékenysége, továbbá a műemléki (örökségvédelmi) és helyi védett épülettel kapcsolatos és műemléki, helyi védelem alatt álló területen a jogosulatlan tervezés. Műemléki, helyi védettség esetén kizárólag az É (teljeskörű) és É1 jogosultsággal rendelkező Kollégák tervezhetnek. Kérjük a Kollégákat a munkák elvállalása előtt tájékozódjanak a műemléki, helyi védelemről a tervezési területen.

Fontos az is, hogy a tervezésben további résztvevőként „tervező, társtervező” címmel terven megjelölt Kollégáknak is ugyanúgy előírt a megfelelő jogosultság.

Amennyiben jogosultsággal nem rendelkező munkatárs is közreműködik a folyamatban és a tervlapon szeretnék feltüntetni a nevét, akkor őt szerkesztőként vagy munkatársként lehet megnevezni.

Az alábbiakban tájékoztatásul megküldjük a részletes szakmagyakorlási jogosultságok tevékenységi körének leírását a hatályos,

az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről szóló 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet

  1. számú és 2. számú melléklete szerint:
  2. sz. melléklet II. rész 2. pont:
Szakmagyakorlási terület megnevezése Szakterület/
részszakterület
jelölése
Feladatok, amelyeket az adott szakterületi jogosultsággal lehet végezni
 

 

 

 

 

 

 

Építészeti tervezési terület

 

 

 

 

 

 

 

É

 

Az általános építmények teljes körű építészeti tervezése, beleértve a helyi vagy műemléki védelem alatt álló építménnyel kapcsolatos, valamint jogszabállyal védetté nyilvánított területen (világörökség, műemléki jelentőségű területen, műemléki környezetben, tájvédelem vagy helyi védelem alatt álló területen) új építmény létesítésével és meglévő építmény tömegét megváltoztató átalakítását.
A tervezésbe – beleértve az Étv. 33/A. §-a szerinti egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység tervezését is – szakági műszaki tervezési területen jogosultsággal rendelkező tervezőt kell bevonni az Épkiv. 22. § (1) bekezdés b) pont ba)–bf) alpontjában meghatározott méretet, jellemzőt meghaladó, valamint 22. § (3) bekezdés c) és d) pontjában meghatározott esetben.
Telepítési tanulmányterv (településrendezési eszköz készítése vagy módosítása esetén településtervező, szükség szerint szakági településtervező bevonásával), továbbá beépítési terv és örökségvédelmi hatástanulmány készítése.
A saját tervezésű építmény teljes körű belsőépítészeti tervezése.

 

  1. számú melléklet I. rész:
Korlátozott szakterület (tervezői fokozat) megnevezése, jelölése Feladatok, amelyeket az adott szakterületi jogosultsággal lehet végezni
É2 jelű építész tervezői fokozat a) Építmények építészeti tervezése terepszint fölött legfeljebb öt szint magasságig és összesen 2000 m2 szintterület nagyságig.
b) Meglévő építmény bővítése maximum 2000 m2 összes szintterület nagyságig.
c) Bontási, felújítási, korszerűsítési és helyreállítási tervek, korlátozás nélkül.
Az É2 jelű tervezői fokozat tevékenységi köre nem terjed ki a helyi vagy műemléki védelem alatt álló építménnyel kapcsolatos, valamint jogszabállyal védetté nyilvánított területen (világörökség, műemléki jelentőségű területen, műemléki környezetben, tájvédelem vagy helyi védelem alatt álló területen) új építmény létesítésével és meglévő építmény tömegét megváltoztató átalakításával kapcsolatos építészeti-műszaki terveinek készítésére.
É3 jelű tervezői fokozat a) Két rendeltetési egységet magába foglaló lakó- és üdülőépület és az ezekhez tartozó 7,5 m építménymagasságot meg nem haladó tároló, gazdasági és gazdálkodási építmények építészeti tervezése.

b) Ipari, mezőgazdasági (állattartás, növénytermesztés, tárolás) rendeltetésű épület építészeti tervezése összesen legfeljebb 1200 m2 szintterületig, két szint magasságig.

c) Állapotfelmérés, bővítési, bontási, felújítási, korszerűsítési terv az a) és b) pontban meghatározott körben.

Az É3-as tevékenységi kör nem terjed ki a két rendeltetési egységet (lakás, üdülő) meghaladó együttes építészeti tervezésére, továbbá a jogszabállyal védetté nyilvánított építménnyel kapcsolatos, valamint jogszabállyal védetté nyilvánított területen (világörökség, műemléki jelentőségű területen, műemléki környezetben, tájvédelem vagy helyi védelem alatt álló területen) új építmény létesítésével és meglévő építmény tömegét megváltoztató átalakításával kapcsolatos építészeti-műszaki terveinek készítésére.

Az a) pontban foglalt lakó-, illetve üdülőegység – rendeltetési egységenként – az alapterület 50%-át meg nem haladó, de legfeljebb 150 m2 méretű egyéb, kereskedelmi vagy szolgáltató funkciót tartalmazhat.

 

ÉKE jelű tervezői fokozat a) Két rendeltetési egységet tartalmazó lakó- és üdülőépület építészeti tervezése összesen legfeljebb 200 m2 szintterület nagyságig, továbbá az ezekhez tartozó kiszolgáló, tároló és gazdálkodási épületek építészeti tervezése 4,5 m építménymagasságig és összesen 200 m2 szintterületig.

b) Állapotfelmérési és bontási, felújítási, korszerűsítési tervek készítése az a) pontban meghatározott körben.

Az a) pontban foglalt lakó-, illetve üdülőegység – rendeltetési egységenként – 50 m2-t meg nem haladó alapterületen tartalmazhat egyéb, kereskedelmi vagy szolgáltató funkciót.

Az ÉKE tevékenységi kör nem terjed ki a két rendeltetési egységet (lakás, üdülő) meghaladó együttes építészeti tervezésére, továbbá a jogszabállyal védetté nyilvánított építménnyel kapcsolatos, valamint jogszabállyal védetté nyilvánított területen (világörökség, műemléki jelentőségű területen, műemléki környezetben, tájvédelem vagy helyi védelem alatt álló területen) új építmény létesítésével és meglévő építmény tömegét megváltoztató átalakításával kapcsolatos építési munkák építészeti-műszaki terveinek készítésére.

 

ÉK jelű építész tervezői fokozat a) Meglévő, legfeljebb kétlakásos lakóépület, illetve két rendeltetési egységet tartalmazó üdülőépület bővítésének, belső átalakításának, felújításának építészeti tervezése összesen legfeljebb 200 m2 szintterület nagyságig és 4,5 m építménymagasságig, amennyiben ezáltal új lakás vagy új rendeltetési egység nem keletkezik.

b) Az a) pontban meghatározottakhoz, illetve a háztartáshoz kapcsolódó kiszolgáló, tároló és gazdálkodási épületek építészeti tervezése legfeljebb 4,5 m építménymagasságig és összesen 200 m2 szintterületig.

c) Állapotfelmérési és bontási tervek készítése az a) és b) pontban meghatározott körben.

Az ÉK jelű tevékenységi kör nem terjed ki a két rendeltetési egységet (lakás, üdülő) meghaladó együttes építészeti tervezésére, továbbá a jogszabállyal védetté nyilvánított építménnyel kapcsolatos, valamint jogszabállyal védetté nyilvánított területen (világörökség, műemléki jelentőségű területen, műemléki környezetben, tájvédelem vagy helyi védelem alatt álló területen) új építmény létesítésével és meglévő építmény tömegét megváltoztató átalakításával kapcsolatos építési munkák építészeti-műszaki terveinek készítésére.

 

 

Tájékoztatjuk továbbá, hogy építész tervezői tevékenységet, csak a Magyar Építész Kamara Közhiteles Névjegyzékében szereplő aktív kamarai tagsággal és aktív tervezői jogosultsággal rendelkező tervező végezhet.

Üdvözlettel:

Markos Anikó                                                Takács Zsuzsa
elnök                                                               titkár