A Komárom-Esztergom Vármegyei Építész Kamara

Megyei „Aranydiplomásaink”

2018. május 24-én Komárom-Esztergom megyéből a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán

Aranydiplomát

vehetett át

– Dr. Petrássy Márta

– László Tibor és

– Szöllősi Péter okl. építészmérnök kollegák.

Fotók és méltatások:

 

PETRÁSSY (RICHTER) MÁRTA

A Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karán végeztem 1968-ban jeles eredménnyel. –- Munkahelyeim: Tatabányai Szénbányák Tervező Irodájában tervezőként, Koméptervben irodavezetőként, Tatabányai Tervező Iroda Kft.-ben ügyvezetőként, saját tulajdonú Tatabányai Építész Tervező Irodában ügyvezetőként dolgoztam. –- Tervezési jogosultságaim: É-1, TT-1. — Jelentősebb megvalósult építész munkáim: Tatabánya, Szent Borbála téri bank- és üzletház, Modern Üzleti Tudományok Főiskolája főépület, Megyei RFK fogdaépület, Bánhida, orvosi rendelő, Síkvölgy, elmeszociális otthon, többlakásos lakóépületek, szovjet legénységi épületek (Baj, Komárom), Felsőgalla, Kálváriahegy Kálvária együttes és kápolna (Év Háza Komárom-Esztergom megyében díj), Tatabányai Szénbányák X. XII. XIV. lejtősaknák kapuzatának rekonstrukciója, közkedvelt ivókút és pavilon Komáromban. — Településtervezési munkák: Tatabánya kerületei, Alsógalla, Felsőgalla, Óváros, Mésztelep, Újváros városrendezési tervei, Naszály és Kocs község településrendezési terve. – Köztéri szobrok elhelyezési tervei, térkialakítása: Szent Borbála szobor (alkotó Péterfy László), Bányaszerencsétlenségben Elhunytak emlékműve (alkotó B. Hegyi László), Aradi Vértanuk emlékoszlopai (Cs. Kis Ernő), 1956-os emlékmű (Péterfy L.), Esterházy János szobra (Péterfy L.), Milleneumi emlékmű (Péterfy L.), Katyn-Szmolenszki emlékmű (Cs. Kiss E.), Kós K. dombormű (Péterfy L.) A szobrok családunk kezdeményezésére és bonyolításával készültek. A művész és építész együttműködése különleges szakmai tartalmat jelentett. – Családom: leányom Márta kardiológus főorvos, fiam Miklós belgyógyász, ügyvéd, férjem dr. Petrássy Miklós bányamérnök.

LÁSZLÓ TIBOR

Szegeden a Vedres I. Építőipari Technikumban ismerkedett a szakmával. A Budapesti Műszaki Egyetemen okl. építészmérnök diplomát kapott 1968-ban.

Építészmérnökként kivitelezéseken dolgozott előbb Szegeden, majd Tatabányára költözött, ahol építésvezető volt több mint tíz évig. Ezután újabb tíz évig műszaki vezető volt a Szénbányák Népház nevű színházi- és művelődési intézményében.

1989-ban döntött úgy a város vezetése, hogy Tatabányának is legyen városi főépítésze. Pályázaton elnyerte ezt a megbízatást. 2000-ig Tatabánya Városi Tanács főépítészeként, majd a rendszerváltás után Tatabánya megyei jogú városi főépítészeként dolgozott.

A rendszerváltás építész diplomatájaként oroszlánrészt vállalt abban, hogy a szocialista iparváros építése jegyében folyó falurombolást leállították, hogy a lakótelep építési kampány helyett teret kaphatott ismét a családiházas, kisvárosias beépítés, hogy élhetőbb város lett Tatabánya. A nevéhez és munkájához fűződik a “csinált város” gyökereinek megtalálása, a régészeti feltárások beindítása, az elhanyagolt régi szobrok, emlékművek felújítása, új szobrok felállítása.

Főépítészi tevékenysége mellett részt vállalt a megyei Építész Kamara megszervezésében, és annak titkára volt 2000-ig, jelenleg elnökhelyettes a megyei szervezetben.

A politika elhatalmasodása a városi vezetésben azt eredményezte, hogy 11 évi tevékenység után 2000-ben a főépítészi székből fölállásra és távozásra kényszerült. Azóta vállalkozó településtervező építészként dolgozik – jelenleg is.

ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI DÍSZOKLEVÉL

KEM ÉK Kiegészítés

Hihetetlen sokszínű, alkotó művész is egyben, hisz verseskötete jelent meg a közelmúltban „Száraz virágok” címmel, sőt rendezője, díszlettervezője és színésze is az Orfeusz Társulatnak a Jászai Mar Színház Népházban. E mellett az Építész Kamarában is mindig számíthatunk a szakértő segítségére, pl. a rendezési tervek véleményezésénél, vagy mostanában a Településképi Arculati Kézikönyvek bírálatánál.

 

SZÖLLŐSY PÉTER

okl. építészmérnök

 A BME Építészmérnöki karán /magasépítészet/ végeztem diplomadíjjal 1968 júniusában.

Az Oroszlányi IKV-nék, majd a Bokodi Mgtsz-nél kezdtem tevékenységem, mindkét helyen a telephelyet terveztem meg és irányítottam a kivitelezését. Lakásgond miatt a Tatabányai Szénbányáknál építésvezető, ill. a Komárom Megyei Beruházási vállalatnál irányító tervezőként lakóépületeket, óvodás-bölcsödét, szolgáltató üzleteket terveztem. Innen a Tatai Szövterhez mentem szintén irányító tervezőnek, ahol kereskedelmi épületektől a lakóépületig ill. az Ácsi Tanácsházáig mindent terveztem. Rövid ideig Komáromi Szövetkezet főmérnöke voltam, de a Márkushegyi Szénbányák megvalósulása érdekében visszacsaltak Oroszlányba 1976-ban, ahol jelenleg is lakom. Itt megszerezve a vezető tervezői jogosultságot nemcsak ipari épületeket, hanem szinte mindent terveztem a bölcsödétől a ravatalozóig, az uszodától a lakóépületekig. Kollegákkal amint lehetőség volt, megalakítottam a KOMTERV tervező Gmk-t és terveztünk a környék közösségének és magánmegrendelőknek a strandtól a többszintes lakásokig, a sorházaktól a garázstelepekig növényházaktól gépműhelyig mindent. Először a Bánya vezérigazgatója felkért Pusztavám falu alábányászata idején az épületek megerősítésére, új lakótelep kialakítására a felszíni károk csökkentésének, kárelhárítás irányítására. Az Építészeti Üzem igazgatójaként távoztam a vállalattól 1990-ben. Megalakítottam a NOVÍTÁS Kft.-t ahol ügyvezetőként megterveztem Magyarország első 23 SPAR áruházát és a kivitelezést. Innentől mint egyéni tervező nemcsak a családi házak tucatjaival, hanem az Ipari Parkunk csarnokait is terveztem, kivitelezését levezényeltem. A fenti munkák mellett sok társadalmi munkát végeztem, bármit kértek szívesen megcsináltam, ennek elismeréseként 2017-ben megkaptam az OROSZLÁNYÉRT aranygyűrűt a várostól.